Meubelen, van

Ontwerpen

Op de nu bekende tekeningen en in de folders is alleen een naam of een nummer te vinden van het ontwerp. De verschillende type kasten en salontafels zijn doorgaans genummerd. De namen van bijvoorbeeld stoelen of slaapkamers verwijzen naar een Europese of Nederlandse stad, zoals Milaan, Bern, Capri, Stockholm, Bergen, Kopenhagen, Kastrup, Uppsula, Keulen, Praag, Baarn, Best en Oss etc..

Bepalen in welk jaar de meubelen zijn ontworpen en gemaakt is vooralsnog lastig en alleen in grove perioden in te delen op basis van de sfeer en typering van het foldermateriaal. De tekeningen en folders zijn niet gedateerd. Hieronder een poging de verschillende ontwerpen in perioden in te delen.

 

1955 - 1959

Uit deze periode stammen het modulaire wandsysteem, de eetkamertafels, enkele loungestoelen (o.a. Tolga), eetkamerstoelen Milaan, Kopenhagen, Stockholm, Bergen en Menton, een serie combikasten en salontafels. Zo ook de slaapkamers Bern en Capri en een meubellijn genaamd Schiedam bestaande uit een dressoir, stoelen met twee type eetkamer tafels en een clubfauteuil.

1960 - 1963

De sierlijke slaapkamer Kastrup met ogenschijnlijke losstaande poten, soms met polyester hoofdeinde en deuren van de linnenkast, dateert waarschijnlijk uit deze periode. Daarnaast volgen loungestoelen, bureaus en de serie salontafels en kasten met keramiek en mozaïek.

1964 -1966

In de periode 1960-1963 duiken de eerste meubelen op waarbij hout en metaal zijn gecombineerd. De poten of het onderstel van salontafels, tv-tafels en bankstellen zijn dan van grijs metaal gemaakt. Rond circa 1965-1966 worden de vormen strakker. Palissanderhout is dan gebruikelijk in combinatie met grijs metaal. 

1966-1967

Zo rond 1967 begint de vraag naar meer rustieke meubelen die uiteindelijk in de jaren 1969 en jaren 70 worden uitgevoerd in eikenhout. Een paar schetsen van rustieke bank, eetkamerstoelen en wand meubelen doen vermoeden dat die rond 1967 zijn gemaakt. Het laatste jaar waarin Louis werkzaam was als ontwerper. Onlangs is een folder gevonden waarin de ontwerpen te herkennen zijn.

Ontwerpen meubelen eigen woningen

Voor zijn eigen huis aan de Rozenstraat nummer 4 ontwerpt en maakt Louis zelf de meubelen. Enkele schetsen en tekeningen van een slaapkamer, bergmeubel, keukenkast en kapstok zijn bewaard gebleven.

Ontwerpen woningen

Ontwerptekening van Rozenstraat 4 (eigen huis) in Beneden-Leeuwen, 1960. Ook de woningen van Rozenstraat nummer 2, 6 en 3 ontwerpt Louis.
Ontwerptekening van Marijkestraat 1 in Beneden-Leeuwen, 1961. Rond 1961 was dit huis ingericht met Wébé meubelen, zie foto’s. De meubelen zijn een mix tussen meubelen uit de periode 1955 en 1959.

Schetsen van diverse vakantiewoningen. De woningen zijn nooit gerealiseerd.

© 2023 Louis van Teeffelen - Disclaimer - Privacyverklaring - Webontwikkeling: 2nd Chapter BV