Meubelen, van

Folders

Folders zijn in de jaren 50 en 60 van 20e eeuw naast advertenties in kranten reeds een medium om de klanten te informeren. Op de folder is een plek gereserveerd om een stempel te plaatsen van de verkopende firma. Vermoedelijk bereiken de folders de kopers via de verkooporganisatie. Van gevonden groot formaat foto’s die in de folders zijn terug te vinden is duidelijk dat die werden gemaakt door de firma Coldewey & Sprechelsen; waarschijnlijk een Duitse fotograaf.

Lees verder

Meubelen die blijven

In deze folder uit circa 1955-1959 komen naast klassieke stijl meubelen al de eerste moderne meubelen in Deense stijl voor.  De klassieke meubelen zijn uitgevoerd in glanzend notenhout of in een lichte uitvoering, mogelijk in berken fineer. De meubelen in Deense stijl zijn in teakhout gemaakt. Tenoemen zijn de eetkamerstoelen, Milaan, Stockholm en Kopenhagen, diverse genummerde combimeubels en het bekende modulaire wandsysteem. Opvallend is de ‘wing’ loungestoel. Een prototype dat nooit in productie is genomen? Of een ontwerp van Carl Edward Matthes of Arne Hovmand Olsen in licentie geproduceerd?

< >

Wébé wand meubelen

Een klein folder (A5) uit circa 1960 geheel gewijd aan het modulaire wandsysteem, ofwel het wandbouw meubel. Het meubel wordt aangeprezen als:
- sterk,  '...zo sterk, dat zij gemakkelijk het gewicht van een volwassen man kan dragen';
- gemakkelijk te monteren, '...zelfs door een vrouwenhand met een muntstukje als schroevendraaier op de gewenste hoogte' te monteren;
- degelijk, ' ...dat de fabrikant de constructie en de kwaliteit bij normaal gebruik 15 jaar garandeert'.

< >

Wébé meubelen scheppen sfeer in Uw woning

In de folder uit circa 1960-1962 wordt het volledige scala aan ontwerpen getoond in de Deense stijl. Voor het eerst bankstellen, die in eigen fabriek zijn gestoffeerd. Hier nog met houten onderstellen. Ook meubelen waarin op verschillende wijze de keramische tegels van Jaap Ravelli zijn verwerkt komen voor in deze folder. Daarnaast toont de folder het gebruik van glanzend pastel getinte polyester op kastdeuren en hoofdeinde van bed Kastrup. Als laatste toch ook nog een klassieke eetkamer van notenhout.

< >

Prijslijst 1 bij folder Wébé meubelen scheppen sfeer in Uw woning

Tot nu toe zijn er twee prijslijsten gevonden die horen bij de folder 'Wébé meubelen scheppen sfeer in Uw woning'. Vermoedelijk is de folder een paar jaar later opnieuw uitgegeven. Waarschijnlijk hoort prijslijst 1 bij de eerst uitgegeven folder uit circa 1960-1962 omdat in prijslijst 2 aangegeven staat dat combi meubel nummer 6 niet meer in de collectie is.
 

< >

Prijslijst 2 bij folder Wébé meubelen scheppen sfeer in Uw woning

Prijslijst 2 is waarschijnijk van latere datum. De folder 'Wébé meubelen scheppen sfeer in Uw woning' is vermoedelijk opnieuw uitgegeven met een nieuwe prijslijst. Twee redenen voor dit vermoeden zijn:
1. op de voorpagina is stoel Uppsula weergegeven. Deze stoel komt niet voor in prijslijst 1;
2. in deze folder is aangegeven dat combi meubel nummer 6 niet meer in de collectie is.

< >

Wébé televisie- en salontafels

Een folder uit circa 1960-1963 met alleen houten televisie- en salontafels. Op enkele foto’s is clubfauteuil Tolga in twee versies (man en vrouw) te zien. Ook is een bijzonder fraaie ‘ wing’ fauteuil gefotografeerd. Mogelijk een ontwerp van Arne Hovmand Olsen?

< >

Uit het goede hout gesneden wandmeubelen

De folder uit circa 1965 is geheel gewijd aan het modulaire wandsysteem. In beide houtsoorten, teak en palissander (pali in de folder),  worden verschillende opstellingen getoond waarvan de nummers verwijzen naar de prijzen per opstelling. Wat opvalt is dat de teakversie uitgerust is met ronde en ‘ lachebek’ handgrepen; de pali uitvoering uitsluitend met een vierkante handgreep met een koperen staafje in het midden. Voor het eerst worden bij de wandmeubelen bankstellen en tafels getoond met metalen onderstellen of poten.

< >

Wébé salontafels

Een kleine folder uit circa 1965-1966. De datering wordt ingegeven door de diverse tafels met metalen poten. Ook vanwege de getoonde strak vormgegeven palissander kast, combi nummer 434, die momenteel wordt verhandeld als ontworpen voor Topform. Dit type kasten ontwerpt Louis tussen 1965 en 1966.

< >

Wébé meubelen, waarborg meubelen

In deze folder uit circa 1966 is, naast meubelen in Deense stijl, een nieuwe meubellijn te zien van strakke meubelen in palissanderhout op grijze stalen poten. Op sommige kasten is een ornament gemonteerd waarvan onbekend is van welk materiaal dit is gemaakt; keramiek of email.

< >

Prijslijst bij folder: Wébé meubelen, waarborg meubelen

In de prijslijst is sprake van schakelkasten en combi meubelen. Het lijkt erop dat de schakelkasten naar believe groter of kleiner te maken zijn. De schakelkasten hebben handgreepjes die ook in het palissander modulaire wandsysteem zijn gebruikt. Het zijn zonder uitzondering palissander meubelen op grijs stalen onderstellen. De poten zijn aan de onderkant afgewerkt met een 'pali' blokje. De regels tussen de poten van de stoelen en banken zijn eveneens van palissanderhout gemaakt. De combikasten nummers 313 tot en met 317 zijn leverbaar met sierstukken. Op foto's in de folder zijn deze sierstukken te zien.

< >
© 2023 Louis van Teeffelen - Disclaimer - Privacyverklaring - Webontwikkeling: 2nd Chapter BV