Meubelen, van

Louis van Teeffelen

In 2017 is het vijfenveertig jaar geleden dat Louis van Teeffelen overleed. Een goed moment voor een postuum eerbetoon aan deze gepassioneerd ontwerper. In de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw ontwerpt hij functionele meubelen die organisch van vorm zijn, ergonomisch perfect en getuigen van een verfijnd vakmanschap. Zijn ontwerpen verraden zijn kennis van en respect voor hout en het natuurlijke karakter daarvan.

De meubelen staan heden ten dagen opnieuw in de belangstelling dank zij de voorkeur op dit moment voor ‘mid-century modern design’, de stijl waarbinnen zijn ontwerpen passen. Wat de reden is voor de huidige belangstelling is niet eenduidig. Mogelijk een verlangen naar die tijd van wederopbouw, van nieuwe ideeën over wonen en vertrouwen in de toekomst. En wellicht niet in de laatste plaats de huidige waardering voor kwaliteit en duurzaamheid plus de warme uitstraling van dit type meubelen uit die tijd. Het zou hem blij verrast hebben om te weten dat zijn meubelen opnieuw vele mensen verrijkt met de vorm en het comfort.

De getoonde ontwerpen of schetsen op deze website zijn deels uit privé bezit en deels uit het Wébé archief afkomstig. De gebruikte foto’s komen van firma’s die zijn ontworpen meubelen tweede hands verkopen of hebben verkocht. Alle hebben zij toestemming verleend tot het tonen van hun foto’s op deze website.
De kennis over het gebruik van houtsoorten en accessoires is afkomstig van de heer G. van Heck; oud medewerker van Wébé in de jaren 60. Hij heeft ook de foto's over Wébé beschikbaar gesteld.

Veel is nog niet bekend. Er bestaan ook twijfels over sommige ontwerpen die aan hem zijn toegeschreven. In de loop der tijd zal de website aangepast worden met nieuw verworven kennis en materiaal. Waardevolle informatie of aanvullingen worden zeer op prijs gesteld.

Uitgelicht

© 2024 Louis van Teeffelen - Disclaimer - Privacyverklaring - Webontwikkeling: 2nd Chapter BV